Vanliga frågor
1 – Ersättare vid skada/förhinder

I singelserien måste den ordinarie personen spela varje match. Om en av spelarna i ett lag inte kan spela en match finns det tre alternativ (en av de ordinarie personerna måsta vara med):

A – T ersättare från samma grupp. Nästan alla 39 grupper har alla matcher i rad => det finns alltid en match timmen före och/eller efter din match. Fråga de fyra eller åtta personerna om någon vill spela en extramatch när man redan är i hallen. Namn och bild hittar man i tabellen på hemsidan och kontaktuppgifter för din grupp har du fått via mail.

B – Låna in en kompis. Det är okey så länge han eller hon håller samma spelnivå som den som ersätts. Om ett lag har haft en för bra spelare ska detta tas upp av det andra laget innan man lämnar hallen. Vid spel med ersättare ska man innan spel informera motståndarna som har rätt att säga nej om ersättaren anses vara för bra. Det är ungefär 1.500 spelare med i serierna plus flera hundra i kön så jag kan inte ha koll på allas nivå eller lägga mig i byten så alla måste lösa det inom de två lagen.

C – Flytta matchen. För att flytta en match måste man först ha OK från motståndarna. De har rätt att behålla banan och i så fall måste laget som flyttar betala för en ny tid. Om motståndarna går med på att flytta och det är minst 24 timmar kvar till spel kan den ordinarie speltiden ledigställas via mail till respektive hall:

Padelverkets båda hallar = Avbokning sker i Backhandsmash
Court1 = info@court1.se

Ny tid bokas (Padelverket) i Backhandsmash medan man på Court1 får en gratiskod i www.matchi.se och den kan användas fram till sista speltid. När sista speltiden är ser du alltid ovanför första gruppens tabell på hemsidan.


2 – Kontaktuppgifter

Vid frågor önskar jag att alla i första hand skickar ett mail. Då finns historiken kvar och det är över 1.100 platser i de olika gruppspelen så det blir många samtal annars. Padel/tennis/Racketlon är min hobby så dagtid är det fullt upp på jobbet så då svarar jag aldrig i mobilen.

Om det gäller betalning av gruppspelet eller kvitto för ex friskvård kontaktar man den hall man spelar i.


3 – Poängregler

Poängsystemet är enkelt och du behöver bara lära dig två regler:

A – Vi spelar tre set och det delas ut 2 poäng i varje set => totalt 6 p.

B – För att få båda poängen ska man antingen vinna settet eller ha ledningen med minst två game. Är skillnaden mindre får båda lagen 1 p var.

Glöm inte att i set nr 3 delas det ut 2 p även om matchen bryts i andra set. 6-3; 5-4 ger ex 4-2 i matchpoäng (2-0 + 1-1 + 1-1).

4 – Ranking vid lika poäng i tabellen

Se reglerna i Backhandsmash. För serier som inte ligger i Backhandsmash gäller:

Om två lag har lika många poäng är det inbördes möte som avgörande. Vid 3-3 inbördes gäller:

A – Om set 3 har startats avgör resultatet där. Ex ger 6-4; 0-6; 1-0 vinst trots färre tagna game.

B – Om set 3 inte har startats och set 2 är klart är det gameräkning.

C – Om set 2 inte är klart vinner laget som vann set 1.


5 – Serveregel

När du servar ska bollen studsas bakom linjen. Slaget ska vara under höfthöjd. Man får ha en viss rörelse framåt men inte springa eller hoppa.

En nätserve går om ifall bollen inte studsar i gallret på andra studsen.

Varje set räknas som en ny match så om spelare A servade i sista gamet i set 1 får spelare A serva i andra gamet i set 2. Mellan setten får ett lag byta sida internt = om spelare A tar mot servar på högra sidan i set 1 kan spelare B göra det i set 2.


6 – wo

Om en match ställs in riskerar laget som inte kan på den ordinarie tiden att få 0 p om matchen inte spelas senare. Även om X st förslag ges går inte wo:n över till laget som ställde in. Det går bra att spela matchen när som helst innan gränsen då serien är slut. När det är finns på startsidan när man loggar in på Backhandsmash. Blir det wo delas det ut 5 poäng vid första wo:n, 3 p vid andra, 1 p vid 3:e och sedan inga poäng.


7 – Årsplanering

Spelåret för gruppspelet är augusti – juni. Under den perioden spelas fem turneringar med start ungefär i:

1 = Mitten av augusti
2 = Början av oktober
3 = Början av december
4 = Början/mitten av februari
5 = Mitten av april

Det är alltid uppehåll för jul/nyår och om möjligt för Höstlov, Sportlov och Påsklov.